top of page
Testler

DENVER 2 GELİŞİMSEL TARAMA ÖLÇEĞİ

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini değerlendirmek ve olabilecek gelişimsel riskleri belirlemek için kullanılan bir araçtır. Denver 2 gelişim tarama testidir, bir zeka testi değildir.


Denver 2 Gelişim Testi ile çocuğun yaşına uygun beceriler değerlendirilir. Test kişisel-sosyal, ince ve kaba motor, dil gelişiminden oluşan 4 alt testten ve 114 maddeden oluşur.

Kişisel-Sosyal Alan: İnsanlarla iletişim kurma, öz bakım ihtiyaçlarını karşılayabilme,
İnce ve Kaba Motor: El-göz koordinasyonu, tutma, kavrama ve hareket kabiliyetini,
Dil: Duyduğunu anlama, dili kullanma

Denver 2 gelişim tarama testi:
•    0-6 yaş için genel gelişim değerlendirilmesi, 
•    Belirti göstermeyen gelişimsel sorunların tespiti, 
•    Algılama ve dili kullanmada zorlanan çocukların değerlendirilmesi,
•    Gelişimsel gerilik olduğunu düşünülen alanların somut bir ölçütle değerlendirilmesi, 
•    Gelişimsel risk altındaki çocukların (riskli gebelik, gelişimsel sorunlar, down sendromu vb.) takibinde kullanılır.

Testin uygulanması yirmi dakika ile kırk dakika arasında değişebilmektedir. Testin sonucuna göre aileye bilgi verilerek çocuğun gelişimi değerlendirilir.  Uzman aileye önerilerde bulunarak , çocuğun gelişimsel açıdan desteklenmesini sağlar.

 

 Test sonucuna göre  üç ya da altı aylık periyotlarda test tekrarı önerilir.
 

AGTE GELİŞİM TARAMA TESTİ

0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir.

Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır. Sorular ebeveyn yada bakıcıya sorularak cevaplanır. 

ODİST / OKULÖNCESİ DİSLEKSİ  TARAMA TESTİ

Küçük çocuklarda varolan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek için 116 maddde ve 4 alt bölümden oluşan bir ölçektir.

DİSENT (Disleksi Araştırmaları Enstitüsü) uzmanları Türkiye’ de alanında ilk ve tek olma özelliğine sahip olan, 48-72 aylar arasındaki çocuklara doğrudan uygulanan ODİST ‘i (Okulöncesi Disleksi Belirtileri Testi) geliştirmiştir. 

Araştırma sonuçlarında risk grubundaki çocukların okulöncesi dönemde belirlendiğinde ve uygun müdahale programları ile disleksi tanılanma oranlarında azalma saptamıştır.

ODİST 5 alt alan ve 12 bölümden oluşmaktadır. 


1.    Otomatik Patern
2.    Kısa Süreli Bellek
3.    Görsel İşlemleme
4.    Gelişimsel Dil
5.    Fonolojik Farkındalık

ODİST (OKULÖNCESİ DİSLEKSİ BELİRTİLERİ TESTİ)
1.    Dil gelişiminde gecikme, telaffuz sorunları,
2.    Kelime dağarcığında sınırılık,
3.    İfade edici dil gelişiminde sohbet başlatma ve sürdürmede sınırlılık,
4.    Söylenen karmaşık cümleleri anlama ve yorumlamada zorlanma,
5.    Yönerge takibinde sıkıntı, sıra takibinde zorluk,
6.    Yönelim becerilerinde yetersizlik,
7.    Eylemleri karıştırma,
8.    Görsel algı becerilerinde zayıflık
9.    Görsel ve işitsel dikkat gerektiren etkinliklerde yetersizlik,
10.    Öğrenme sürecinde zorlanma,
11.    Uyaklı sözcükleri bulma, ayırt etme ve sıralamada sıkıntı yaşama,
12.         Motor becerilerde zayıflık gibi sorun yaşayan çocuklara uygulanır.


ODİST testinin uygulanması 15 dk ile 40 dk arasında değişebilmektedir.  

Testin sonucuna göre aileye bilgi verilerek çocuğun gelişimi değerlendirilir. Çocuğun gelişiminde bir sorun saptanması halinde

ODMP (Okulöncesi Disleksi Müdahale Programı) başlatılır. Aileye de önerilerde bulunarak çocuğun gelişimi desteklenir.

METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.

PEABODY TESTİ

Peabody resim-kelime testi, çocukların kelime dağarcığını, alıcı dil yaşını ve resimler ile kelime gelişim düzeyini belirleyebilmek amacıyla yapılan ve dil gelişim seviyelerini ölçmeye yarayan gelişim testidir.

CAS / BİLİŞSSEL DEĞERLENDİRME SİSTEMİ

CAS Testi (Cognitive Assessment System) 5-17 yaş grubu çocukları zihinsel açıdan değerlendiren bir zeka ve yetenek testidir.
CAS 5 – 7 ve 8 – 17 yaş olarak iki ayrı form şeklinde düzenlenmiştir. Çünkü bazı alt testler sadece 5 – 7 yaş arasını kapsarken, bazıları da sadece 5 – 17 yaş arasını kapsarken bazı alt testler 5 – 17 yaş aralığının tamamını kapsamaktadır.

DRAW A PERSON 

Kişilik analizi için kullanılan ve uygulanan bir testtir. 3 yaş ve üzeri tüm bireylere uygulanır. Kişinin çizdiği insan resminden yola çıkılarak ve çizim sırasındaki vurgu, detay, unutmuşluk gibi faktörleri değerlendirerek, bireye yönelik birtakım bilgilere ulaşmayı hedefler. Uygulaması kolay bir testtir. Çocuklarla çalışılırken, renkli boya kalemleri ile beyaz bir kağıda, çocuğun, istediği resmi yapması sağlanır. Çocuk, özellikle bir konuya yönlendirilmez, serbest çalışması istenir. Bireyin çizdiği figür veya objeye yüklediği anlamlarla, resim çizerken kağıdı kullanış biçimine kadar her ayrıntı dikkate alınır ve yorumlanır.

BENDER-GESTALT TESTİ

Çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya yardımcı olur.  (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).

Bender Gestalt Testi, 5 yaş 6 ay ile 10 ay 11 ay arasındaki çocuklara görsel motor becerilerinin değerlendirilmesi için uygulanır. Aynı zamanda bir gelişim testi olarak da kullanılan bu uygulama kimi zamanlarda zeka geriliği, çeşitli beyin hasarları ve fizyolojik sorunları tespit etmekte de kullanılabilir.

 GESSELL GELİŞİM TESTİ

Gesell gelişim testi, 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun görsel hafıza, el ve göz koordinasyonu, motor becerileriyle birlikte , küçük kas becerilerinin ölçülmesinde kullanılan performans değerlendirme testidir. Test 7 bölümden oluşur. Kolaydan zora doğru ilerler.

PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ

Porteus labirentleri testi 15-30 dakika arasında uygulanan ve çeşitli zorluk derecesindeki labirentlerden oluşmaktadır. Test uygulamasında kalemle çizilen çizgi ile çıkmaz yollara girilmemesi ve çizgilerin geçilmemesi gibi kurallara uyarak labirentin çıkış noktasına ulaşılması istenir.  Uygulamaya 3 yaş labirentinden başlanarak ve 14 yaş labirentine kadar uygulama sürdürülebilir. 

CATTEL ZEKA TESTİ

Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir.  Bu test, 6- 14 yaş arası çocuklara uygulanır.2A, 2B ve 3A olmak üzere üç formu vardır. Yaş ve eğitim gruplarına göre bu formlar ayrılır. 

WISC-IV ZEKA TESTİ

WISC-IV, 6-16 yaş grubuna uygulanan bir zeka testidir. Dünya üzerinde kullanılan geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış en yaygın uygulamadır. Dört zihinsel beceri alanına dağılmış olan 10 temel ve 5 yedek olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır.  Tahmini uygulama süresi çocuğa göre değişkenlik göstermekle birlikte 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir.

GÖBDÖ/2    GİLLİAM OTİSTİK BOZUKLUK DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ 

GOBDÖ-2-TV, otistik bozukluğu karakterize eden davranışlar sergileyen 3-23 yaşlar arasındaki bireylerin değerlendirilmesini amaçlayan bir derecelendirme ölçeğidir.

bottom of page